Axa Prioritara 4

Recuperare Reabilitare

Centrul medical “KLASS” dispune de aparate performante de ultima generatie, aparate folosite cu succes in fizioterapie:

Ecografie pentru articulatii;

Este o metodă diagnostică complexă, precisă, fără efecte secundare pentru pacient, nedureroasă, care se poate efectua ori de câte ori este nevoie aducând un real beneficiu în diagnosticul şi urmărirea unei game largi de afecţiuni musculoscheletale.

 

Ecografia musculoscheletală permite explorarea structurilor musculoscheletale şi a părţilor moi superficiale, aducând informaţii similare rezonanţei magnetice, însă la un preţ mult mai redus, ceea ce o face a fi metoda de prima intenţie.  

Beneficiile ecografiei musculoscheletale:
Faţă de metodele imagistice secţionale (CT, RMN), avantajele majore al ecografiei constau în:
 • studierea structurilor musculoscheletate în mişcare, în timpul manevrelor de flexie-extensie sau contracţie-relaxare musculară
 • compresia structurilor examinate
 • explorarea Doppler pentru  evaluarea leziunilor inflamatorii sau tumorale
De asemenea, sub ghidaj ecografic se pot efectua manevre diagnostice sau terapeutice cum ar fi: puncţia biopsie, biopsia formaţiunilor tumorale solide, aspirarea unor colecţii musculare, subcutanate sau articulare, plasarea unui cateter de drenaj percutan, ghidaj pentru injectarea unor tratamente intraarticulare sau musculare.
Ecografia musculoscheletală este o metodă imagistică neinvazivă, neiradiantă, repetabilă ori de câte ori este nevoie.

 Electroterapie;
 • NOU!  EMG BIOFEEDBACK – urmareste in timp real efectul tratamentului de recuperare in afectiuni neuromusculare.
 • Terapie cu ultrasunete;
 • Laserterapie;
 • Magnetoterapie;
 • Bai galvanice 4 celulare utile in tulburarile de circulatie periferica ale membrelor;Kinetoterapie
Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala care urmareste refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse suferinte.

Aparatele din dotare realizeaza recuperarea pentru toate grupele musculare: aparat de recuperare a umarului, bare paralele, masa Bobath, set scripetoterapie, bicicleta ergometrica orizontala, benzi de alergare, scari rulante, crosetrainer.

NOU! APARAT DE TRACTIUNE COMPUTERIZATA a coloanei toracala, lombara, util in patologii vertebrale de tip hernie de disc, degenerari discale, ingustari ale spatiilor articulare.


FIZIOTEK 2000 asigura mobilizarea pasiva continua postchirurgical precoce a soldului, genunchiului si gleznei, grabind  recuperarea si reduce timpul de imibilizare la pat a pacientului.

Fizioterapia este stiinta, ce studiaza mecanismele de actiune a factorilor fizici (masaj, exercitiu fizic regulat, apa, lumina, caldura, electricitate) asupra organismului uman si utilizarea lor cu scop de tratare, recuperare si profilaxie.
Prin fizioterapia clinica se obtine :
recuperarea, imbunatatirea si mentinerea mobilitatii pierdute in urma unor afectiuni de diferite etiologii si reintegrarea in activitatea zilnica normala reducerea pana la disparitie a durerilor patologice musculare si articulare imbunatatirea fortei si tonicitatii musculare.

Fizioterapia prin intermediul procedurilor de electroterapie are importante efecte antialgice (calmarea durerii), antiinflamatorii (eliminarea inflamatiilor articulare si musculare), decontracturante (eliminarea contracturilor), miorelaxante (relaxare musculara), antiedematoase (eliminarea umflaturilor rezultate din infiltrarea unui lichid seros intr-un tesut celular subcutanat), prin intermediul curentilor de tip diadinamic, interferential si aplicatiei de ultrasunete, laser si ultrascurte generate de aparate moderne tip, BTL-5000 si Chatanooga.

Fizioterapia este indicata in recuperarea :

 • ortopedica - beneficiaza cu eficienta musculatura slabita a spatelui, scolioze si cifoze incipiente in care se realizeaza cu adevarat antrenamentul muscular - entorse, luxatii, contuzii, sindrom algoneurodistrofic post-fracturi, accelerarea calusarii, intinderi musculare, redori articulare, atrofii musculare de inactivitate
 • in manifestari abarticulare - stiloidite, epicondilite, periartrite scapulohumerale (PSH)
 • reumatologica - degenerativa - artroze (coxartroze, gonartroze, spondiloze), inflamatorii cronice - artrite, spondilite anchilopoetice neurologica - nevralgii cervicobrahiale, neuromialgii, nevrite, sindroame algoneurodistrofice, lombosciatica, discopatii la diferite nivele ale coloanei vertebrale afectarii locale sau generale ale tesutului de colagen - retractia aponevrozei palmare Dupuytren, fibrozite, dermatomiozite oncologica - terapia durerii (dureri in carcinoame) dermatologica - nevralgii postherpetice, dureri reminiscente dupa Zona Zoster in afectiunile aparatului respirator - laringite, bronsite, sechele pleurezii netuberculoase in afectiunile aparatului urogenital - prostatite, pielocistite, hipertrofii de prostata cu tenesme vezicale
 • in afectiunile ginecologice - metroanexite si parametritele cronice nespecifice cu hipomenoree si amenoree
 • in afectiunile otorinolaringologice - sinuzitele frontale, frontoetmoidale si maxilare acute si cronice, rinite cronice, faringite, laringite


Toate procedurile de fizioterapie sunt noninvazive, nu provoaca durere sau alte senzatii neplacute si se desfasoara numai sub supraveghere medicala!

Curenti terapeutici
Curentii folositi în fizioterapie (curenti diadinamici, curenti interferentiali, TENS, ionizare, galvanizare, electrostimulare musculara si nervoasa) moduleaza perceptia dureroasa la nivelul nervilor motori si senzitivi sau stimuleaza contractiile musculare si implicit circulatia sanguina cu efecte biochimice locale antiinflamatoare si miorelaxante.
Tratamentul cu curenti terapeutici are efecte bune in afectiunile neurologice si afetiuni reumatismale.

Biostimulare laser
Este tehnica medicala care foloseste laser de joasa putere pentru a stimula sau a inhiba anumite functii celulare.
Terapia cu laser are multiple aplicatii in fizioterapie, de la terapia durerii pana la biostimularea celulara.

O parte importanta a efectelor biostimularii laser sunt: diminuarea durerilor acute si cronice,accelerarea vindecarii plagilor cu favorizarea cicatricilor elastice, acelerarea formarii si cresterii calusului, regenerarea mai rapida a nervilor sectionati. Tratamentul cu laser s-a dovedit a avea rezultate foarte bune în afectiuni postraumatice (ex. status post plastie de ligamente) si afectiuni reumatice.

Ultrasunet
Tratamentul cu ultrasunet produce un micromasaj la nivelul tesuturilor, asigurand o penetrare in profunzime a substantelor antiinflamatoare sub forma de gel, in functie de doza poate sa faca o incalzire a tesuturilor tratate. Acest tratament  de fizioterapie are efect decontracturant si de stimulare a circulatiei sanguine.

Este folosit cu succes in recuperarea medicala sportiva si reumatismala.

Bai galvanice
Baile galvanice combina actiunea curentului continuu si neofaradic cu efectul termic al apei.

Baile galvanice sunt folosite in fizioterapie in principal pentru terapia durerii de origine nervoasa sau musculara, in insuficienta venoasa cronica, atrofii musculare dupa imobilizari prelungite.

Magnetodiaflux
Efectul campului magnetic asupra organismului uman este foarte complex, avand efecte asupara schimburilor de substante intre celule, implicit asupra metabolismului, de asemenea efecte endocrine si asupra sistemului nervos vegetativ.

Efecte bune in stres si oboseala cronica si recuperare medicala ortopedica (ex.status post fracturi).

Crioterapie se refera la utilizarea ghetii ("recelui" in general) in scop terapeutic, cu efect analgezic, antidureros etc.
Termoterapie consta in utilizarea caldurii in scopuri terapeutice; de exemplu, utilizarea parafinei(fango/parafango) in afectiunile reumatice.

Masaj
Masajul terapeutic reprezinta un element important in recuperarea medicala. Foloseste diferite tehnici precum efleurage, mangaluire, tapotament, vibratii pentru stimularea circulatiei si incalzirea zonei de tratat, decongestionare si drenaj, relaxare si asuplizare musculara.

Infiltratii
Tratamentul cu infiltratii reprezinta un remediu rapid impotriva durerii si lipsei de mobilitate.
Procedeul terapeutic se bazeaza pe  tehnica de patrundere sau de difuzare a unei substante intr-un tesut afectat. In functie de localizare, aceste infiltratii pot fi intraarticulare sau periarticulare.

Injectarea acidului hialuronic in articulatie are urmatoarele efecte :
Prin cresterea cantitatii de acid hialuronic a lichidului sinovial creste vascozitatea acestuia si implicit gradul de libertate in miscare a articulatiei,

Scade nivelul de prostaglandine , reducand durerea,
Imbunatateste calitatea cartilajului articular existent,
Aceste efecte au o durata de aproximativ 1 an.

Pacientii care pot beneficia de infiltratii:

 • Solutiile vascoelastice sunt eficente la pacientii cu atroza moderata , care prezinta un raspuns redus la urmatoarele tratamente conservatoare:
 • Analgezice orale (paracetamol) +antiinflamatorii,
 • Geluri antiinflamatorii,
 • Fiziokinetoterapie,
 • Infiltratii intraarticulare cu cortizon.

 
Infiltratiile cu solutii vascoelastice au un efect redus in cazul unei artroze avansate

Contraindicatii:

 • Infectie locala, la nivelul locului de injectare – putem introduce germenul in articulatie,
 • Infectie sistemica cu stare febrila – creste riscul de contaminare articulara,
 • Precautii in cazul pacientilor cu tulburari de cuagulare sau in tratamente cu anticuagulante orale , doarece creste riscul de sangerare in articulatie.
 •  

Kinetoterapia consta in aplicarea unor seturi de exercitii bazate pe principii stiintifice , adaptate sa creasca putera, rezistenta si mobilitatea unui individ ce prezinta limitary functionalesau care necesita activitate fizica.
Kinetoterapia profilactica prin care se urmareste mentinerea unui nivel functional satisfacator; profilaxia poate fi de doua categorii: primara pentru mentinerea starii de sanatate, sau gimnastica de intretinere, plimbari, jogging, gimnastica aerobica, pentru mentinerea starii de sanatate si secundara prin aplicarea unor programe de prevenire a agravarii sau de aparitie a complicatiilor în unele boli cornice;
Kinetoterapia de recuperare reprezinta sectiunea cea mai importanta în programul de recuperare medicala si urmareste prin intermediul unor programe de exercitii fizice: refacerea functiilor diminuate, cresterea nivelului functional, realizarea unor mecanisme compensatorii în situatii de readaptare functionala;
Kinetoterapie pentru copii si adolescenti Sedintele de kinetoterapie au scop profilactic, corectarea atitudinilor vicioase (cifoza, scolioza, lordoza).
Gimnastica medicala de recuperare, poate fi posttraumatica (dupa interventii ortopedice sau corective), pentru copiii cu handicap motor si gimnastica speciala pentru copiii supraponderali.

Kinetoterapeutii pot efectua programe de kinetoterpie prescrise de un medic.
Programele de kinetoterapie sunt individualizate pe categorii de varsta (sugari, copii, adulti, varstnici) si in functie de tipul afectiunii (afectiuni ortopedice, reumatice, neurologice, etc.). Nu se lucreaza sedinte de grup, fiecare pacient beneficiaza individual de supraveghere de specialitate (kinetoterapeut) in timpul programului de gimnastica medicala. Kinetoterapia nu este numai pentru cei care au anumite dureri sau probleme , ci si pentru cei care doresc sa se simta bine fizic si psihic.
Gimnastica pentru supraponderali
Stresul zilnic, viata agitata, timpul liber tot mai putin, alternativele reduse de alimente naturale si sanatoase, sedentarismul si afectiunile endocrine ne predispun pe tot mai multi dintre noi la ingrasare.

Dispozitiv tractiuni vertebrale
Avantaje&beneficii

 • O forma sigura si eficienta de tratament prin tractiune lombara
 • Fara medicamente, spitalizare sau necesitatea interventiei chirurgicala
 • Optiuni de tratament prin tractiune lombara din decubit dorsal sau ventral.
 • Doar 30 minute de tratament/ sedinta
 • Libertate totala de miscare


Indicatii
Afectiuni primare sau secundare ale discurilor lombare.Lombosciatica.Stenoza spinala de cauza discala. Hernie de disc. Scolioza idiopatica (juvenila, a adolescentului sau adultului)

Contraindicatii
Sindrom de”coada de cal”. Neoplazii. Boala Pott sau boli inflamatorii ale coloanei cu lipsa raspund la terapia antiinflamatorie. Afectiuni cardiace sau circulatorii si boli pulmonare severe. Sarcina dupa luna 4a. Contuzii sau leziuni de intindere ale coloanei lombare(afectiuni musculare, ale tendoanelor, vasculare, neurologice care ar putea fi agravate de tractiune). Pacienti in primele 3 luni postinteventie pe coloana vertebrala. Fracturi vertebrale in primele 6 luni dupa producere. Fuziune vertebrala cu fixare interna.

Rezultate:
Tractiunea vertebrala scade presiunea intradiscala si implicit pe radacina nervoasa si sacul dural. Afectiunile discale sunt acompaniate de spasm muscular si transfer lichidian redus, fapt care accelereaza degenerarea discala. Studiile arata ca transferul lichidian este esential pentru o biomecanica normala a discului si este posibila cand coloana este in miscare
Tratamentul de tractiune se bazeaza pe combinarea miscarii cu tarctiunea , care simultan scad presiunea, permit schimburile lichidiene, imbunatatind amplitudinea de miscare, promovand recuperarea.